Biz Öğrencilere Reva Görülen Hayat!

Deniz Bikriç

Ülkemizde öğrenci olmak zor meziyet. Geçtiğimiz eğitim döneminin başında KYK yurtlarında barınmaya hak kazanamayan öğrenciler, yurt ücretleri ve ev kiralarının artışı nedeniyle üniversitelerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüzleşmişti ve birçok öğrenci memleketlerine dönmek zorunda kaldı. Asla unutamayacağımız bir hadise de yaşandı, Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, cemaat yurdunda maruz kaldığı baskı ve gelecek kaygısı nedeniyle hayatına son verdi. Öğrenciler olarak sayamayacağımız daha birçok sorunla yüz yüze geldik.

Okul hayatında karşılaştığımız sorunlar bir tarafa, KYK burs ve öğrenim kredisi ise biz öğrencilerin başındaki ayrı bir dert olarak duruyor. Çoğu öğrenciye öğrenim kredisi veriliyor ve ekonomik koşullar nedeniyle çoğumuz nasıl ödeyeceğimizi düşünmeden almak zorunda kalıyoruz. Bize “oku büyük insan ol” diyorlar ancak bize verilen ücretler hiçbir zaman bizden bekleneni karşılayacak kadar etmiyor. Öğrenciler aldıkları küçük meblağlarla yurt, apart, ev ücretini mi ödesinler, sağlıklı bir şekilde beslenmek için mi harcasınlar, kültürlenmek için bir etkinliğe mi gitsinler, ya da artık el yakan fiyatlara satılan kitapları mı alsınlar?

Yurt kapasiteleri çok yetersiz

Yurt başvuruları yapıldıktan sonra başvuru yapan öğrencilere ‘Devlet yurtları kapasitesinin Cumhuriyet tarihindeki en yüksek sayıya ulaşarak 800.00’i aştığı’ mesajı atıldı. Peki, ‘Cumhuriyet tarihindeki en yüksek sayı’ diyerek övündükleri bu tarihte ülkemizde ne kadar üniversite öğrencisi olduğundan bahsettiler mi?

YÖK’ün açıkladığı verilere göre 2021-2022 eğitim döneminde ülkemizde 8 milyon üniversite öğrencisi bulunmaktaydı. Bu veriyi baz alarak yaptığımız basit bir hesapla KYK yurtlarında yatak başına 10 öğrenci düştüğünü görüyoruz. Artan ekonomik sıkıntıların yanında arttırılan yurt ücretleri, birçok şehirden gelen bilgilere göre odalardan çalışma masalarının kaldırılıp oda kapasitelerinin arttırılması ve yurtların güvensizliği de cabası. Artan enflasyon nedeniyle özel yurtlara %50’den fazla zam geldi ve ev kiraları ise geçen yıla oranla %140 arttı.

Sorunlar biteceğe benzemiyor ama kazanacağız!

Üniversiteler daha açılmaya başlamadan bile öğrencilerin önümüzdeki eğitim döneminde yaşayacağı zorluklar görünmeye başladı ama sadece bu verilere göre bile bir önlem alınmıyor. Görünen o ki geçen yıl başlayan ve hızla yayılan Barınamıyoruz Hareketi ve biz öğrencilerin çözülmemiş sorunları yüzünden başka gelişmeler kendini daha fazla gösterecek.

Herkesin ülkemizin geleceği olan biz öğrencilerden çok beklentisi var ama öğrenciler olarak en birincil sorunumuz olan barınma ihtiyacımız bile karşılanmıyor. Öğrencilik hayatımız bitmeden büyük sorunlarla yüzleşiyoruz.

Ancak direneceğiz ve dayanışma içinde olacağız. Barınma, insanca yaşama, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi bizden çalınan haklarımızı da teker teker alacağız!

* Bu yazı İKEP merkezi bülteni Paydos’un Eylül 2022 tarihli 7. sayısında yayınlanmıştır.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir