Afgan Kadınların Savunulması İçin Uluslararası Komite

29 Ekim 2022 tarihinde Paris’te gerçekleştirilen Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansının delegeleri olarak, “Afgan Kadınlarının Spontane Hareketi”nin konferansımıza ilettiği mesajı aldığımızda mevcut rejime karşı mücadele eden “Afgan Kadınların Savunulması Uluslararası Komitesi”ni oluşturmaya karar verdik. Aldığımız mesaj hem Taliban rejiminin zulmüne uğrayan Afgan kadınların durumu hakkında, hem de bu mezalime karşı örgütlü mücadele yürüten kadınların gerçekleştirdikleri gösteri ve protestolar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı. Komite olarak Afgan kızkardeşlerimizin bu mesajını bulunduğumuz bütün ülkelerde en geniş çevrelere ulaştırmaya ve aşağıda okuyacağınız altı kadar öncelikli taleplerini özellikle yaygınlaştırmaya karar verdik. Kızkardeşlerimizin bize ulaştırmış oldukları taleplerinin duyurulması amacıyla durumdan haberdar edebildiğimiz demokratik haklar ve kadın haklarına tutkuyla bağlı bütün kadınlara ve erkeklere bu kampanyanın örgütlenebilmesi için uluslararası komiteye katılma çağrısı yapıyoruz.

(Bu çağrı konferansta oybirliğiyle kabul edildi.)

ULUSLARARASI EMEKÇİ KADINLAR KONFERANSINA “Afgan Kadınların Spontane Hareketi”nin Mesajı (28 Ekim 2022, Kabil)

Bugün Afgan kadınlar bütün insani ve sivil haklarından yoksun bırakıldıkları en kadın düşmanı bir rejim altında yaşıyorlar. İşte bu yüzdendir ki, Afgan kadın militanlar 2021 yılının Ağustos ayı sonrasında, yani Taliban rejiminin ülkeye tam anlamıyla yerleşmesinden sonra kendi protesto eylemlerini yarattılar. Bu hareket Kabil, Celalabad, Herat, Mazar-ı Şerif ve Baniyan şehirlerinde “İş, Ekmek, Hürriyet” sloganlarıyla gösteriler düzenledi. Kadınlar haklarının ihlal edilmesine karşı protesto gösterilerinde bulunduklarında Taliban polisi onlara çok sert baskı uyguluyor, dövüyor veya hapis ve ölümle tehdit ediyor (…) Gösterilere katılan kadın militanları saptayan Taliban istihbarat servisleri onları ya gösteri sırasında ya gösteri bitiminde ya da daha sonra evlerine döndüklerinde gözaltına alıyorlar ve rejimin resmî ya da özel hapishanelerine (BM’nin 2022 yılındaki raporları Taliban’ın özel hapishanelerini ve mahkumlara yapılan işkenceleri doğruluyor) hapsedip işkence uyguluyor. (…) Taliban’ın resmî ya da özel hapishanelerine özgürlükleri için mücadele ederken atılan göstericilerin ve militanların ne sayılarını ne de durumlarını bilebiliyoruz, çünkü gerek ulusal gerekse uluslararası insan hakları örgütleriyle mahkum yakınlarının hiçbir müdahale imkânı yok. (…) Taliban hapishanelerinden kurtulmuş bazı kadınlar ailelerine kavuştuklarında onlara uğradıkları işkenceleri ve cinsel tacizleri anlatmaları halinde ölümle tehdit edildiklerini belirttikleri gibi hapisteyken bir avukata ulaşmalarının ve aileleriyle irtibata geçmelerinin de kesinlikle yasaklandığını belirtiyorlar. Onlarca mücadeleci ve gösterici kadının korkunç Taliban hapishanelerinde tutulmalarının yanı sıra onlarcasının da Taliban’a bağlı yarı resmî çeteler tarafından öldürüldükleri biliniyor (…) Şu anda bunlardan başka yüzlerce mücadeleci kadın, sosyalist kadınlar, laik kadınlar, feministler, kadın gazeteciler, kadın öğretmenler, üniversite ve lise öğrencisi kadınlar Taliban tarafından arandıkları için yeraltında yaşamak durumundalar (…) Protesto gösterilerinde bulunan kadınlar da aranıyorlar ve yakalandıkları takdirde hayatları büyük tehlikede oluyor. Sonuç olarak “Afgan Kadınlarının Spontane Hareketi”nin Fransa’nın, Almanya’nın, Amerika’nın ve dünyanın diğer ülkelerinin mücadeleci ve demokratik kadın hareketleri yönetimlerinden talepleri şunlardır:

  • Afganistan’daki kadın göstericilerin savunulması için bir uluslararası komite oluşturmaları.
  • Taliban’ın resmî ve özel hapishanelerindeki tutuklu kadınların kimliklerinin tespit edilebilmesi için uluslararası kadın hakları örgütleriyle gene insan hakları örgütlerinden destek talebinde bulunmaları.
  • Taliban hapishanelerindeki kadınların serbest bırakılmaları için uluslararası kampanya başlatmaları.
  • Afganistan’da hayati tehlike altında bulunan rejim tarafından aranan kadınların korunması için Taliban’a her yönden baskı yapmaları.
  • Afganistan’da mücadele eden kadınlarla bir uluslararası kadın dayanışma ağı oluşturmaları.
  • Aranan ve hapsedilen kadınların ailelerine maddi yardım toplamaları.

* Bu yazı İKEP merkezi bülteni Paydos’un Aralık 2022 tarihli 10. sayısında yayınlanmıştır.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir